FEIL PÅ RATTAKSEL

Rattaksel ledd EMPS

Grunnet utilkstrekkelig hardhet i materialet kan det skapes deformasjon i taggene som forbinder styreoverføringen / rattakselen til tannstangen. Dette kan utvikle økt dødgang og tilslutt utslitthet, noe som kan igjen kan medføre tap av styringsevne. Dette kan forekomme dersom ratt er hyppig og med makt dradd helt ut til låseposisjon mens man kjører i sakte fart. Dette gjelder for elektronisk styresystem (Electric Motor assisted Power Steering).

TILBAKEKALLING:

Toyota sendt ut en tilbakekallelse for kjøretøy med 1.6 og 1.8 bensin motor da disse var produsert i England og hadde det aktuelle styringssystemet fra og med år 2002, noe som tilsvarer T25 utgaven. Sannsynligvis har ikke alle benyttet seg av oppgraderingen fra Toyota og dette er heller ikke en innkallalse av første prioritet som medfører stor fare slik som ved eksempelvis den kjente airbag feilen. Det er fremdeles Avensis eiere som har bruk for delen og det samme problemet finnes også i Corolla og Prius produsert i Japan.

Rattaksel ledd midtre Toyota Avensis T25

Toyota rattaksel problemer

Rattaksler og ledd kan se ut til å bli oftere utslitt hos Toyota enn hos andre bilmerker. På mange av Toyota’s modeller blir det nødvendig å skifte et rattaksel ledd minst en gang i løpet av bilens levetid. Særlig gjelder dette fra årsmodeller fra slutten av 90-tallet og fram til ca 2010. Det kan nevnes at foruten om de nevnte modellene av Avensis, Prius og Corolla var dette også velkjent for Camry og ikke minst Toyota Land Cruiser. Det skal også nevnes at behovet for utskiftning som oftest oppstår når bilen har oppnådd en viss levealder. Ikke alle forekomstene av rattaksel-problemet var omfattet av tilbakekallinger fra Toyota, blant annet var det flere av modellene som utelukkende finnes på det amerikanske markedet som ikke ble dekket av kostnadsfri utskiftning.

TIPS:

Som oftest er det nok å skifte bare en del av rattakselen, nærmere bestemt nedre og / eller midtre. Dette innbefatter foruten om et stag også de bevelige leddene som sammen med taggene / tennene nede er det som blir utslitt. Dette kryss-leddet kan i likhet med andre ledd i bilen slites naturlig og utskiftning av rattaksel er derfor ikke “bortkastet”. Selve delen er heller ikke spesielt kostbar og man kan i en del tilfeller få kjøpt ledd uavhengig av resten av rattstammen. Generelt sett er det på bakgrunn av dette viktigere å ikke ha for stor svingradius i lav fart i en av de nevnte Toyota modellene enn i kjøretøy ellers.

Leave a Reply

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com